3 rätters - perfekt till fredagsmiddagar



Morotsoppa

Foto: Tv 4

Ingredienser
:
700 700 g morötter
4 4 dl vatten
1 1 tsk salt
1 1 st lök, gul
1,5 1,5 msk smör
1 1 msk vetemjöl
7 7 dl hönsbuljong
2-3 2-3 msk konjak
1,5 1,5 dl vispgrädde
cayennepeppar efter smak
vitpeppar efter smak
dill till garnering

Gör så här:

1. Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka i vattnet ca 10min.

2. Ta upp morötterna och spadet, mixa morötterna till en puré i en matberedare eller mixer.

3. Skala och hacka löken och fräs utan att den får färg ca 3 minuter.

4. Dofta över mjöl och späd med buljong och morotspurén.

5. Låt soppan sjuda några minuter men inte koka

6. Rör ner cognac och grädde, smaka av med cayennepeppar och vitpeppar.

7. Garnera med dill och servera.

 



 

 

Kyckling i whiskysås


Foto: TV4

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, färsk
1 1 dl soltorkade tomater

Whiskysås
0.5 0.5 dl soja
2 2 dl vispgrädde
0.5 0.5 dl whisky

Potatismos med parmesan
1 1 kg potatis, fast
0.5 0.5 dl parmesan, riven
0.5 0.5 dl mjölk
2 2 msk smör


Gör så här:

1. Skiva kycklingen i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsfast form.

2. Hacka soltorkade tomater och strö dem över kycklingen.

3. Whiskeysås
Blanda soja, vispgrädde och whiskey i en skål.

4. Häll såsen över kycklingen och ställ in det i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.

5. Potatismos med parmesan
Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter i hälften mjök hälften vatten.

6. Häll av potatisen och blanda i mjölk, smör och den rivna parmesanen

7. Servera med valfria grönsaker.




Trifle




Ingredienser
:
1 1 st rulltårta med hallonsylt
4 4 msk sherry
2 2 dl marsansås
1 1 näve hallon, färska
2 2 dl vispgrädde
en näve hasselnötter
25 25 g mjölkchoklad

Jordgubbsgelé
1.5 1.5 dl jordgubbssaft
1 1 påse snabbgelatin


Gör så här:

1. Jorgubbsgelé Blanda 1,5 dl outspädd jordgubbssaft med en påse snabbgelatin.

2. Trifle Skär rulltårtan i skivor och lägg en skiva i botten på ett genomskinligt cylinderformat glas, häll 1 msk sherry över varje bit.

3. Lägg några hallon på varje bit och slå jordgubbsblandningen över.

4. Ställ in glasen i kylskåpet och låt stå i ca 1 timme eller tills gelén har stelnat.

5. Blanda marsansåsen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden lätt.

6. Häll marsansåsen och sedan grädden över den stelnade gelén.

7. Garnera med hackad choklad och hackade nötter.

8. Servera när det passar!


Tips
:
  • Mousserande vin eller Veuve Clicquot Ponsardin passar utmärkt till dessa goda rätter =).



Nu har jag inte hunnit göra detta än men det ska jag se till att laga imorgon till min underbara familj.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0