Recept från Halv åtta hos mig

Het ananascocktail med co-coglass

Ingredienser

2 2 st ananas, färsk
3 3 cl Captain morgan (mörk rom)
3 3 cl Malibu
1 1 msk smör
1 1 tsk svartpeppar, nymalen
0.5 0.5 l gräddglass
2 2 st dubbelco-co

Gör så här

1. Kör co-con i en mixer eller finhacka den.

2. Tina upp glassen något så när och blanda ner co-con med en elvisp i glassen.

3. Ställ in i frysen.

4. Skala och finhacka ananasen i centimeterstora tärningar.

5. Hetta upp en stekpanna med ca 1 matsked smör.

6. Stek ananasen på hög värme och tillsätt spriten och svartpeppar stek i ytterligare ca 5 minuter.

7. Servera varm i martiniglas på fot med en kula av glassen uppe på.

8. Garnera med ananasblad!

 

Grillad grön sparris med tryffelaioli

Grillad grön sparris med tryffelaioli, peccorino samt citrontomater.

Ingredienser

Tryffelaioli
2 2 st ägg
1 1 st citron
1 1 tsk fransk dijonsenap
2 2 dl matolja
3 3 msk vit tryffelolja
3 3 st vitlöksklyftor alt 1 solo
1 1 msk crème fraiche

Citrontomater
4 4 st tomater

2 2 knippe grön sparris, ca 500 g
1 1 nypa salt, ca 0.5 krm
1 1 nypa svartpeppar, nymalen, ca 0.5 krm
Olivolja till stekning av sparrisen
1 1 bit peccorino, ca 100 g

Gör så här

1. Tryffelaioli
Separera gulorna från äggen i en bunke (äggvitan kan användas till annat).

2. Tillsätt senap samt pressa i 1 klyfta citron. Spara resten till tomaterna.

3. Vispa kraftigt, tillsätt sedan medan du vispar kraftigt hela tiden oljan försiktigt försiktigt precis som man gör en majonnäs. Bara några droppar i taget så den inte spricker. När du tillsatt all olja skall den ha samma konsistens som en majonnäs.

4. Tillsätt sedan tryffeloljan på samma sätt.

5. Pressa sedan ner vitlöken och tillsätt salt och peppar.

6. Avsluta med att röra ner crème fraiche.

7. Citrontomater
Kärna ur tomaterna och finhacka dem i små små fyrkanter.

8. Lägg i en skål och pressa sedan en halv citron över dem.

9. Innan servering
Nu är det dags att grilla sparrisen, på grillen eller i grillpanna.

10. Skär bort ca 5-7 cm av roten på sparrisen. Alternativt böj sparrisen och låt sparrisen knäckas där den går över från mjuk till träig.

11. Hetta upp pannan och lägg i sparrisen.

12. Häll sedan på ganska rikligt med olivolja och salta samt peppra.

13. Försök få fina grillränder på sparrisen då detta ser trevligt ut.

14. Grilla i ca 5-6 minuter. De ska vara tuggmotstånd den får absolut inte bli mjuk.

15. Servera den varma sparrisen i en snygg rad på tallrik ca 6-7 st per person.

16. Hyvla över rikligt med peccorinoost och servera med tryffelaiolin och citrontomaterna.

17. Smaklig spis!



Sötpotatisgratäng


Gratäng
5 5 st sötpotatisar, medelstora
0.5 0.5 st röd chili eller chipottle om du hittar
0.5 0.5 st gul lök
2 2 st vitlöksklyftor
1 1 msk smör
3 3 dl grädde
1 1 dl standardmjölk
Salt, efter smak
Peppar, nymalen, efter smak
1.5 1.5 dl ost, riven
0.5 0.5 st purjolök

Gratäng
Skala och skär sötpotatisen i klyftor, dela sedan klyftorna en gång till, fast nu tvärs över så de inte blir så långa.

1. Skala och finhacka en halv gul lök samt två klyftor vitlök och en halv chili.

2. Hetta upp en stor kastrull, ner med alltsammans i kastrullen och fräs ca 1-2 minuter med en klick smör.

3. Tillsätt grädden och mjölken, salta och peppra.

4. Låt koka under sporadisk omrörning i ca 10 minuter. Men kolla så att inte potatisen kokar sönder vilket är lätt hänt med sötpotatis, den ska bli mjuk men inte mosig. Grädden skall bli krämig och det skall få en gratängliknande konsistens.

5. Portionera upp i portionskokotter eller i en större gratängform.

6. Strö över osten samt finhackad purjolök. Hit kan du förbereda.

Grädda gratängen i ca 10 minuter på 200 grader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0