Recept från Halv åtta hos mig
Het ananascocktail med co-coglass

Ingredienser
2 st ananas, färsk3 cl Captain morgan (mörk rom)
3 cl Malibu
1 msk smör
1 tsk svartpeppar, nymalen
0.5 l gräddglass
2 st dubbelco-co
Gör så här
1. Kör co-con i en mixer eller finhacka den.
2. Tina upp glassen något så när och blanda ner co-con med en elvisp i glassen.
3. Ställ in i frysen.
4. Skala och finhacka ananasen i centimeterstora tärningar.
5. Hetta upp en stekpanna med ca 1 matsked smör.
6. Stek ananasen på hög värme och tillsätt spriten och svartpeppar stek i ytterligare ca 5 minuter.
7. Servera varm i martiniglas på fot med en kula av glassen uppe på.
8. Garnera med ananasblad!
Grillad grön sparris med tryffelaioli
Grillad grön sparris med tryffelaioli, peccorino samt citrontomater.
Ingredienser
Tryffelaioli2 st ägg
1 st citron
1 tsk fransk dijonsenap
2 dl matolja
3 msk vit tryffelolja
3 st vitlöksklyftor alt 1 solo
1 msk crème fraiche
Citrontomater
4 st tomater
2 knippe grön sparris, ca 500 g
1 nypa salt, ca 0.5 krm
1 nypa svartpeppar, nymalen, ca 0.5 krm
Olivolja till stekning av sparrisen
1 bit peccorino, ca 100 g
Gör så här
1. Tryffelaioli
Separera gulorna från äggen i en bunke (äggvitan kan användas till annat).
2. Tillsätt senap samt pressa i 1 klyfta citron. Spara resten till tomaterna.
3. Vispa kraftigt, tillsätt sedan medan du vispar kraftigt hela tiden oljan försiktigt försiktigt precis som man gör en majonnäs. Bara några droppar i taget så den inte spricker. När du tillsatt all olja skall den ha samma konsistens som en majonnäs.
4. Tillsätt sedan tryffeloljan på samma sätt.
5. Pressa sedan ner vitlöken och tillsätt salt och peppar.
6. Avsluta med att röra ner crème fraiche.
7. Citrontomater
Kärna ur tomaterna och finhacka dem i små små fyrkanter.
8. Lägg i en skål och pressa sedan en halv citron över dem.
9. Innan servering
Nu är det dags att grilla sparrisen, på grillen eller i grillpanna.
10. Skär bort ca 5-7 cm av roten på sparrisen. Alternativt böj sparrisen och låt sparrisen knäckas där den går över från mjuk till träig.
11. Hetta upp pannan och lägg i sparrisen.
12. Häll sedan på ganska rikligt med olivolja och salta samt peppra.
13. Försök få fina grillränder på sparrisen då detta ser trevligt ut.
14. Grilla i ca 5-6 minuter. De ska vara tuggmotstånd den får absolut inte bli mjuk.
15. Servera den varma sparrisen i en snygg rad på tallrik ca 6-7 st per person.
16. Hyvla över rikligt med peccorinoost och servera med tryffelaiolin och citrontomaterna.
17. Smaklig spis!
Sötpotatisgratäng
Gratäng
5 st sötpotatisar, medelstora
0.5 st röd chili eller chipottle om du hittar
0.5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl grädde
1 dl standardmjölk
Salt, efter smak
Peppar, nymalen, efter smak
1.5 dl ost, riven
0.5 st purjolök
Gratäng
Skala och skär sötpotatisen i klyftor, dela sedan klyftorna en gång till, fast nu tvärs över så de inte blir så långa.
1. Skala och finhacka en halv gul lök samt två klyftor vitlök och en halv chili.
2. Hetta upp en stor kastrull, ner med alltsammans i kastrullen och fräs ca 1-2 minuter med en klick smör.
3. Tillsätt grädden och mjölken, salta och peppra.
4. Låt koka under sporadisk omrörning i ca 10 minuter. Men kolla så att inte potatisen kokar sönder vilket är lätt hänt med sötpotatis, den ska bli mjuk men inte mosig. Grädden skall bli krämig och det skall få en gratängliknande konsistens.
5. Portionera upp i portionskokotter eller i en större gratängform.
6. Strö över osten samt finhackad purjolök. Hit kan du förbereda.
Grädda gratängen i ca 10 minuter på 200 grader.Tiramisu med Baileys
Ingredienser
3.5 dl avsvalnat espressokaffe2.5 dl Baileys Cream
2 paket à 200 g Savoiardikex
2 st ägg
0.75 dl (75 g) strösocker
500 g mascarpone
2.5 tsk kakaopulver
Gör så här
1. Blanda kaffet med 1 3/4 dl Baileys i en skål.2. Doppa kexen i vätskan. Låt dem ligga och dra på varje sida så pass länge att de blir fuktiga men inte uppblötta.
3. Lägg ett lager kex i botten på en 22 cm stor fyrkantig glasform.
4. Separera äggen men behåll bara en vita. Vispa de två äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt, tillsätt resten av Baileys och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm.
5. Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande, det kan du göra för hand när det är så liten mängd.
6. Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.
7. Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem.
8. Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten. När det är dags att servera den pressar du kakaopulvret genom en tesil och garnerar tiramisun.
Mmmmmm det är smasken det!!
/Chilesa
Vaniljglass med mandelflarn och hjortron

Bild och recept från halv åtta hos mig
Ingredienser
Glass
1 st gelatinblad
1 st vaniljstång av god kvalitet, gärna från Tahiti
3.5 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
1 msk glukos
6 st äggulor, ekologiska
1.2 dl strösocker
Flarn
0.5 dl strösocker
50 g smör
2 msk sötmandel, skållad och malen
2 msk vetemjöl
0.5 dl glukos
Sås
200 g hjortron
50 g florsocker
0.25 st citron, saften
Till servering
Lite vispgrädde
Gör så här
Glass
Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter.
Skär vaniljstång på längden.
Skrapa ner fröna i en kastrull.
Lägg även med stången i kastrullen.
Tillsätt grädde, mjölk och glukos.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Koka gräddblandningen och ta den från spisen.
Vispa ner försiktigt i äggsmeten.
Ställ blandningen på spisen och vispa konstant tills smeten tjocknat. Viktigt!
Smeten får inte koka.
Ta av från plattan och plocka ur vaniljstången.
Tillsätt gelatinbladet och vispa tills det smält.
Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter.
Servera helst direkt på kylda tallrikar (hemgjord glass är som godast direkt efter tillagning då den fortfarande är krämig och mjuk) eller ställ i frys.
Flarn
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa samtliga ingredienser i matberedaren eller i en bunke med elvisp och krokar till en jämn smet.
Tryck ut smeten tunt på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 7 min.
Sås
Mixa samtliga ingredienser till en slät sås.
Vid servering
Lägg en hög glass i mitten på varje tallrik.
Stoppa ett mandelflarn i glassen och klicka ut hjortronsåsen runt glassen.
Avsluta genom att hälla över lite vispgrädde över glassen.
Kladdkaka med smält choklad
Recept från recept.nu

Ingredienser
Kaka
3 st stjärnanis, krossade
200 g smör, osaltat
200 g mjölkchoklad, grovhackad
0.5 dl strösocker
0.5 krm salt
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 dl ägg
Topping
0.75 g grädde
100 g mjölkchoklad, grovhackad
100 g nötter, rostade
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt krossad stjärnanis och choklad.
- Rör om tills allt smält.
- Tillsätt socker och salt under omrörning.
- Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ner detta i smeten.
- Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet.
- Täck en springform på 23 cm i diameter med bakplåtspapper. Det gör du enklast genom att först pensla kanter och botten med lite olja.
- Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kletig i mitten.
- Ta ut kakan och låt svalna något innan du avlägsnar formen.
Topping
Hetta upp grädde i en kastrull och ta den sedan bort den från värmen.
1. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält.
2. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan.
3. Hacka nötterna och toppa med dessa.
Gräddglass med choklad

